dijous, 29 de desembre del 2016

ceviche estil peruà

COLORINS

Els colors a la taula son tan importants! Què us sembla aquest plat que sembla un quadre? Per aquests dies de festa ens van bé aquests plats dibuixats que entren pels ulls. Aquest a més porta peix, és un bon entrant lleuger i és molt original. Jo he descobert fa poc els restaurants peruans, amb la seva fusió de plats japonesos amb productes autòctons d'Amèrica. Aquest ceviche és el resultat d'això: peix cru amb coriandre en fulles i el toc dolç del moniato. L'aportació al ceviche per part dels peruans és la llet de tigre. Quan el vaig tastar em va semblar deliciós. He estat investigant com donar el gust a aquesta llet de tigre i us ofereixo la meva versió. A veure si us agrada. I si voleu més receptes amb peix cru podeu mirar també aquestes altres: tartar de tonyina, ceviche de rap, carpaccio de salmó, tartar de salmó a la japonesa o carpaccio de gambes. Sobretot per cuinar amb peix cru sempre l'hem de congelar abans de cuinar-lo durant un mínim de 24 hores.









INGREDIENTS:


1 orada de mig quilo en dos filets

1 tros de ceba morada

un bitxo

un gra d'all

1 llima

1 llimona

1 tros de moniato

1 llauna de blat de moro
 (si en trobem del que és gegant millor)

3 cullerades de iogurt cremós

coriandre en fulles

mel

sal i pebre




Pelem el moniato com si fos una patata i el tallem a daus petits. Posem un pot d'aigua al foc amb sal i quan bulli hi fem els daus de moniato fins que ens quedin ben tendres. Necessitarem uns deu minuts o potser una mica més.

Traiem la pell de la dorada passant un ganivet pla entre la carn i la pell del peix. Filetegem el peix en sentit obliquo, com si tallessim salmó fumat. El deixem macerar en un plat pla amb: sal i pebre, un all, ceba vermella a llunes primes, un bitxo, fulles de coriandre, el suc d'una llimona i el d'una llima. El peix sempre l'hem de congelar abans de menjar-lo cru, és per evitar ingerir microbis que pot portar el pe

Ho deixem macerar durant mitja hora. Separem el peix en un plat a part.

Agafem el suc que ha fet el peix amb la llimona i el barregem amb 3 cullerades de postres ben completes de iogurt cremós i dues  o tres gotes de mel. Entre això i els daus de moniato i el blat de moro hi donem el contrast dolç.

Posem de nou el peix en un plat on hi ha el fons de la llet de tigre i hi posem pel damunt la ceba ja macerada, els daus de moniato ja bullits, el blat de moro (amb un parell de cullerades soperes en tindrem prou) i una mica més de coriandre trinxat per damunt.

divendres, 23 de desembre del 2016

pastís de tardor de pollastre

ARRIBA TARD

Aquesta recepta arriba tard per dos dies. Avui ja som a l'hivern. Però crec que us pot anar bé per si teniu sobres de pollastre. Amb les sobres de Nadal podeu preparar aquest primer plat per cap d'any. Jo us dono ideesi vosaltres feu-ho quan vulgueu. L'aspecte ja el veieu. Si sou fans de quiches i pastissos salats en trobareu uns quants en aquest apartat. Aquest es podria dir que és un chicken pie. Els pies son pastissos tan dolços com salats que porten el farciment per dins i van tapats de massa per sobre i per sota.
Bon Nadal a tothom!!!











INGREDIENTS:

2 plaques de pasta de full

1 ou

2 porros

1 moniato

1 pit de pollastre (restes de pollastre)

2 talls de bacó no fumat

10 g de trompetes de la mort seques

1 tassa de llet

1 cullerada de farina

1 cullerada de mantega

oli

estragó

sal i pebre




Encenem el forn al màxim.

Posem les trompetes de la mort a remullar en una tassa de llet calenta.

Agafem el porro i li fem un tall al mig desde la part verda fins arribar a la blanca. Obrim les fulles i en rentem bé l'interior que no tingui terra.

Pelem el moniato i ho ratllem tot, els porros i el moniato. Si teniu una picadora anireu molt depressa.

Posem en una paella una mica d'oli, molt poc i les tires de bacó a trossets petits. Els donem un parell de voltes i hi afegim les verdures ratllades.

Ho amanim amb sal, pebre i una mica d'estragó. L'estragó és molt fort, no ens passem. Si no en teniu també hi podeu posar orenga o romaní.

Un cop els bolets s'han estovat els tallem ben petits i els afegim a la paella. Hi posem el pollastre ja cuit a trossos petits. Si heu comprat un pit, perquè no teníeu sobres, el podeu tallar a trossets ben petits i posar-lo a fregir al començament amb les tires de bacó tallades. Ho deixem que faci unes quantes voltes a foc mitjà-baix.

Preparem per un altre costat la beixamel. En un pot hi posem la cullerada de mantega i un cop s'ha desfet hi aboquem la cullerada de farina. Deixem que la farina es cogui una mica, sempre remenant, i hi afegim la llet de remullar les trompetes de la mort. Esperem que arribi a l'ebullició sense parar de remenar i apaguem el foc. Ho barregem a la paella de verdures i pollastre.

Agafem un motlle rodó i fondo i hi posem una de les plaques de pasta de full al fons. Tapant també els costats i no passa res si en sobra una mica per le vores. Punxem amb una forquilla tot el fons de la pasta de full perquè no pugi.

A sobre hi aboquem tot el farciment de verdures i beixamel i ho tapem amb l'altra placa de pasta de full. Pessiguem els costats juntant una placa i l'altra i doblegant una mica cap endins, per tal que quedi ben tapat.

Un cop ben tancat batem un ou en un plat i amb un pinzell pintem tota la superfície, així ens quedarà ben brillant quan  ho enfornem. Fem una petita creu al mig perquè es pugui escapar per allà la mica de vapor i no s'infli la pasta.

Ho posem al forn a 220º durant 20 minuts.



diumenge, 18 de desembre del 2016

tatin d'escalivada

SA I VISTÓS

Què us sembla aquest tatin com a primer plat o com a part d'un pica-pica de Nadal? Queda molt gustosa i vistosa i marxem una mica de menjar un excès d'embotits i de carn, que ja ho fem prou en els àpats que ens esperen. Proveu-la! no costa res de fer. Sobretot si l'escalivada la compreu ja feta. Jo a casa no la puc fer perquè no tinc brasa i trobo que el gust de fum és el millor de l'escalivada. Per mi la solució ha estat trobar una escalivada boníssima que fan en una parada del mercat. Em serveix per fer molts altres plats com: amanida d'albergínia escalivada, puré d'albergínia mab pa pita o pebrots amb olives. Però si no trobeu cap escalivada feta que sigui de qualitat sempre podeu fer l'albergínia i el pebrot al forn. No tindreu el gust fumat però serà bo igualment. Ah, i si voleu més idees de receptes per Nadal no us perdeu l'apartat de Receptes pels dies especials ni la de Pica-pica, en podeu treure moltes d'idees.





INGREDIENTS:

1 làmina de pasta brisa

1 albergínia escalivada

1 pebrot escalivat

1 ceba escalivada

1 paquet de tomàquets cirerols

1 gra d'all

12 olives negres d'Aragó

herbes provençals

oli

sal i pebre





Encenem el forn a 200º perquè es vagi escalfant.

Tallem a tires tant el pebrot com l'albergínia.

Agafem una plàtera fonda d'anar al forn. I ara prepararem l'escalivada com si fessim una tatin. Hem de buscar una plàtera de forn que sigui de la mateixa mida que la làmina de pasta brisa. 

Posem l'escalivada al fons de la plàtera fent una franja de cada, una amb pebrot, una d'albergínia, una de tomàquets cirerols i una de ceba i repetim. 

Preparem l'amaniment en una tassa, hi posem oli, sal, pebre, herbes provençals i un all trinxat. Ho remenem bé que tot es distribueixi.

Amanim l'escalivada amb aquest oli que ens quedi tot ben repartit, vigileu que no us vagi a parar l'all tot al mateix lloc.

Pel damunt hi posem la pasta brisa que ens ha de tapar tota la plàtera vigilant que quedi tapat fins totes les vores. Un cop tapat, al mig hi farem una creu petita amb la punta d'un ganivet. Això facilitarà que per allà s'escapi una mica d'humitat, perquè l'escalivada ja està cuita i te prou humitat.

Posem la plàtera al forn i el baixem a 180º i ho deixem durant 20, 25 minuts fins que veiem que s'ha daurat la massa per sobre.

Busquem una plàtera encara més gran que la que hem fet servir.

Passem un ganivet tot al voltant de la plàtera de la tatin per desenganxar la massa i un cop desenganxada hi posem la plàtera més gran damunt i ho tombem com si fos una truita. La guarnim pel damunt amb unes olives negres d'Aragó i un rajolí d'oli.





Ja en podeu fer els talls per servir-la. Cada tall ha de tenir una mica de cada verdura. Bon profit!

dimarts, 13 de desembre del 2016

bròquil amb shitakes

SUPERALIMENTS

No se si el bròquil forma part d'aquest grup d'aliments anomenats superaliments, si no hi és hi podria ser. Aquesta verdura d'hivern ens aporta molts beneficis. Ara és el temps millor per menjar-ne, n'és la temporada. Jo us proposo una manera difrent de menjar-lo. Amb arròs i acompanyat d'un bistec a la planxa ja no ens hi faltarà res, tindrà un àpat ben equilibrat amb la proporció dels aliments que ens convenen. Teniu moltes més receptes de bròquil i coliflor al bloc com per exemple: pasta amb bròquil, verdures al curri, flam de pastanaga i coliflor, bròquil amb espècies, quiche de bròquil, crema de bròquil, verdura al vapor, arròs amb verdures, minestra amb oli gustós o espelta amb verdures. S'ha acabat el bròquil! 









INGREDIENTS:

1 bròquil

5 shitakes

2 cardamoms

2 tasses d'arròs basmati

1 tros de gingebre

1 gra d'all

1 pot de llet de coco

curri




Tallem el bròquil ben petit com fent-ne llesques a làmines primes.

Tallem els shitakes a trossos petits.

Trinxem l'all ben petit i ratllem un tros de gingebre després de pelar-lo. Més o menys com la mida del dit gros.

Farem primer el bròquil saltat amb oli, si teniu wok perfecte. Posem un fons d'oli al wok i quan sigui ben calent hi posem el bròquil a trossos. 

Després d'unes quantes voltes hi afegim els shitakes. Penseu que al wok la cocció és forta per tant no hem de parar de remenar perquè tot es vagi fent sense cremar-se. Si ho feu en una paella ho anem remenant igualment. 

Després hi posem alhora l'all i el gingebre ratllat i 2 cullerades de postres de curri. Ara és el moment de posar-hi la llet de coco. Ho deixem bullir tot plegat 10 minuts a foc mitjà.

Mentre podem fer l'arròs basmati. Posem 2 tasses d'arròs i 4 tasses d'aigua, una mica de sal i els 2 cardamoms per aromatitzar. El tapem i el deixem bullir 10 minuts. Veureu que es beu l'aigua i queda sec i fet. Tasteu-lo abans d'apagar el foc, en cas que li faltés una mica més de cocció i l'aigua s'hagués acabat en podeu afegir una mica més.

Serviu el flam d'arròs i el bròquil al voltant.

divendres, 9 de desembre del 2016

crema de verdures amb llagostins

VOLS DIR?

Crec que encara dubtem de menjar sopes aquest any. La veritat és que no n'he fet gaires. Mira que a l'hivern, per sopar és el que vé més de gust, però aquest any... En fi, avui us proposo una sopeta de verdures amb un regalet, els llagostins. Una sopa de peix amb verdures per dir-ho al revés. Així podreu aprofitar les espines de peix i els caps que us queden al congelador. Compreu gambes o llagostins quan estiguin bé de preu i congeleu-les per poder-les gastar quan vulgueu. No perden res de gust, creieu-me. Quan necessiteu gambes o llagostins pelats sempre heu de pensar a guardar les pells i els caps per poder fer-ne una bona sopa. Si enlloc de posar-hi llagostins hi poseu gambes ja teniu un bon entrant per aquestes festes. Si vosaltres sí que teniu ganes de sopes no dubteu a entrar a aquest apartat on podreu trobar més de 40  receptes de sopes diferents. Bufeu abans que cremen!!






INGREDIENTS:


espines de peix o peix per sopa

1 ceba

1 fulla de llorer

1 branca de fonoll marí

1 tomàquet madur

8 llagostins

2 patates

2 porros

1/2 moniato

vi blanc

oli i sal




En una olla fonda hi posem un fons d'oli que just cobreixi el fons. Hi coen els llagostins d'un costat i de l'altre sense coure'ls massa i sense remenar-los, just volta i volta. Els traiem i afegim aleshores les espines que tinguem, el porro pelat i tallat en tres trossos, mig tomàquet, la fulla de llorer, el fonoll marí i un tros de ceba. Ho deixem que el peix enrosseixi una mica i que les verdures s'estovin i aleshores hi posem 1 litre d'aigua. Ho deixem bullir per fer el brou de peix durant 25 minuts.

Agafem la resta de la ceba i la tallem mal tallada a trossos. Pelem les patates i el moniato i ho tallem també. Pelem el porro i el rentem bé i el tallem a rodanxes gruixudes.

En una paella amb un fons d'oli hi posem les verdures, recordeu que tenim 1/2 tomàquet per posar-hi també. Ho sofregim bé durant una bona estona a foc mitjà fins que ho veiem ben tou. Un cop ben tou hi afegim un rajolí de vi blanc, com una tassa. Deixem que aquest vi redueixi i apaguem el foc.

Un cop el brou fet el colem i un cop buida l'olla hi posem les verdures que hem passat per la paella i les cobrim just amb el brou de peix, no en posem en excès sinó ens quedarà massa clara. Ho deixem bullir tot plegat 15 minuts, fins que trobem les patates i el moniato ben cuit que és el que costa més.

Un cop cuit ho triturem tot junt. Si trobem que no ha quedat prou fina la crema la podem colar.

Alhora de servir hi posem els 4 llagostins per cada ració al fons del plat i després hi posem la crema. Assegureu-vos d'haver tret l'intestí dels llagostins. 


dilluns, 5 de desembre del 2016

espaguetis amb verdures al curri

DIUEN, DIUEN, DIUEN...

Diuen que és millor barrejar hidrats de carboni amb verdures i proteïnes amb verdures però en canvi no és bo barrejar proteïnes amb hidrats de carboni. Per tant això desqualifica el bistec amb patates, l'arròs a la cassola, la fideuà, l'estofat, els macarrons tradicionals, secret ibèric amb puré de patata a la llimona i un munt més de receptes. Per sort però aquests espaguetis amb verdures es veu que son la mar de correctes. No em feu dir per què. Son d'aquelles coses que es rumoregen i es posen de moda de tant en tant. Sigui com sigui la barreja de pasta amb verdures m'encanta així que aquí va una recepta més d'aquest joiós enllaç. Com sempre aprofiteu les verdures que tingueu a la nevera. Si voleu més receptes de pasta amb verdures podeu mirar l'apartat de pasta.








INGREDIENTS:

6 mongetes tendres

1 ceba tendra

1 pastanaga

5 espàrrecs

1 tros de pebrot vermell, verd i groc

1/2 carbassó

4 alls tendres

1 gra d'all

oli de sèsam

1 tros de gingebre

1 llauna de llet de coco

2 cullerades soperes de soja salada

2 cullerades de postres de curri

2 cullerades soperes d'anacards



Preparem tots els ingredients. Pelem la pastanaga, la ceba i els all tendres. Guardem la part verda de la ceba que estigui ben fresca.

Si el carbassó és ben tendre no cal pelar-lo. Li rentem bé la pell. Partim els espàrrecs, els dobleguem amb la mà i aprofitem només la part tendre del brot. Triem la mongeta tendra.

Tallem els pebrots i totes les altres verdures a trossos més aviat petits. 

Pelem el gingebre i el ratllem. Pelem l'all i el trinxem petit.

Agafem una cassola o una paella grossa amb oli i la posem al foc. Posem només un fons d'oli, just per cobrir el fons, sense que quedi com una piscina. Hi anem posant per ordre les verdures. Comencem per les que trigaran més de coure: la pastanaga i el carbassó.

Al cap de dos minuts ja hi podem posar els trossos de pebrots. Ho saltem dos minuts més i hi afegim la ceba tendra, els alls tendres, els espàrrecs i la mongeta tendra. Ho saltem tot plegat uns tres minuts i ho salem lleugerament.

Hi afegim el gingebre i l'all trinxat. Hi donem unes quantes voltes a tot plegat i ja hi podem posar la soja, unes gotes d'oli de sèsam, el curri i finalment la llet de coco.

Ho deixem a foc mitjà que es cogui tot plegat 10 minuts.

Coem els espaguetis el temps que indiqui l'envàs.

Servim els espaguetis ben escorreguts i damunt una bona cullerada de verdures al curri, uns quants anacards i la part verda de la ceba ben trinxadeta petita.




dijous, 1 de desembre del 2016

arròs caldós de conill

TOT L'ANY

M'agrada poder menjar bolets tot l'any. Aquesta possibilitat la tenim consumint els bolets secs. Hi ha menes de bolets que fins i tot son millors secs. Aquest és el cas dels camagrocs, les trompetes de la mort, els ceps o els moixernons. Un cop secs encara concentren més el seu sabor. Així que si trobeu encara bolets frescos aprofiteu-ho però sino, es pot fer la recepta perfectament amb els bolets secs. Us agraden els bolets? Doncs mireu l'apartat de bolets on trobareu més de 40 receptes amb bolets de tots tipus. Visca la tardor!







INGREDIENTS:


1/4 de conill tallat a trossos petits

1 ceba

1 tassa de cafè de vi blanc

1 tassa de cafè de bolets secs (15 g de bolets secs o 50 g de frescos)

2 tasses d'arròs

herbes provençals



Si tenim bolets secs el primer que farem es posar-los en un bol el doble de gran que el seu volum i els cobrirem bé d'aigua. L'aigua de remullar-los en servirà per fer l'arròs. 

Pelem la ceba i la tallem a trossos petits.

Per fer aquest arròs utlitzarem una cassola fonda perquè ens quedi caldós. Hi posem un raig d'oli al fons.

Amanim els talls de conill amb les herbes en abundància, sal i pebre. Els posem a la cassola un cop l'oli s'hgi escalfat i els enrossim de tots costats.

Afegim la ceba a la cassola i al cap d'un minut els bolets ben escorreguts. Ho deixem que es faci tot plegat 5 minuts més.

Posem 10 tasses d'aigua comptant també el suc de remullar els bolets en un pot al foc perquè s'escalfi.

Afegim el vi blanc a la cassola amb el conill i deixem que es redueixi. Després hi aboquem el brou i un cop bulli ho deixem fer 10 minuts a foc mitjà perquè el brou agafi gust.

Hi posem les dues tasses d'arròs i ho fem bullir 20 minuts a foc mitjà.