diumenge, 29 de maig del 2016

escòrpora amb oli de tomàquets confitats

LA LLETJOR NO IMPORTA

A la cuina la lletjor no importa gaire. De vegades les bèsties o els vegetals menys agraciats poden ser boníssims. Aquest és el cas de l'escòrpora. De fora berrugosa, amb una pell vermella, cap gros i i boca de granota pero de sabor boníssim. Per mi un gran descobriment. A la meva edat i encara faig descobriments! Doncs sí, no n'havia menjat mai i me la vaig cuinar per mi sola. Vaig demanar a la peixeteria que en fessin dos filets i la vaig fer senzillament a la planxa. Per acompanyar-la ara ho veureu. Teniu més maneres ràpides de fer peix: calamars al vi blanc, cassola de closques, cebiche de rap, llenguado amb vermut, dorada al forn, musclos a la croata, salmó saltat o tonyina a la planxa amb emulsió de tomàquet.







INGREDIENTS:

2 escòrpores

2 tasses de quinoa

6 tomàquets cirerols

4 trossos de tomàquet confitat

2 cullerades d'olivada

1 tassa petita d'oli

sal


Posem un pot al foc amb 4 tasses petites d'aigua i una mica de sal. Medim dues tasses de quinoa i les posem en una escorredora i les passem per aigua. Quan l'aigua bull afegim la quinoa al pot i ho deixem bullir durant 15 minuts tapat a foc mitjà-baix.

Mentre preparem la salsa amb els tomàquest confitats vermells i l'oli. Ho triturem tot plegat fins que es torni una salsa espessa.

Tallem els tomàquets cirerols en 4 trossos petits.

Preparem els filets de l'escòrpora, els rentem de les escates que puguin tenir i els salem.

Un cop la quinoa ja està feta hi barregem un parell de cullerades de la salsa i els trossos de cirerol en guardem 4 per decorar si volem. Un cop ben amanida la quinoa en fem falms i els posem al plat.

A última hora posem una paella al foc untada amb un paper amb oli, i quan està ben calenta hi posem els filets d'escòrpora per la part de la pell. Els deixem durant 4 o 5 minuts, fins que veiem que la carn es torna una mica blanca. Tombem de l'altre costat i ho deixem un minut i apaguem el foc.

Servim els filets al costat dels flams de quinoa i ho salsem per sobre amb la salsa de tomàquets confitats. Al costat hi podem posar una mica d'olivada per donar contrast.





dijous, 19 de maig del 2016

corona d'arròs amb carn

DE TOT

A mi m'agraden molt els plats únics. Davant o darrera un plat de fruita tallada, o un smothie (batut de fruites i verdures) o un iogurt amb mel o una mica de formatge amb codony i llestos!
Proveu el gust d'aquesta carn picada, aquest picadillo el podeu posar també amb espelta, amb espaguetis, amb quinoa, amb el que vulgueu. Porta un sofregit de cheiro verde que vol dir olor verda. És el sofregit que fan servir al Brasil com a base de moltes de les seves receptes. A les botigues d'allà ja venen rams verds on hi han aquestes herbes fresques: alfàbrega, coriandre i porradell. Una combinació fantàstica que dóna  als plats aquest aroma verd, que diuen al Brasil, boníssim. Podeu provar de fer altres plats complets com: estofat, gulash, arròs a la cubana amb espinacs, marmitako de bonítol o patates farcides de carn i rovellons.








INGREDIENTS:

150 g de carn picada (picada 2 vegades)

2 tasses d'arròs llarg

1 manat de col kale

1 ceba petita

2 grans d'all

4 tomàquets madurs

coriandre, porradell i alfàbrega

sal i oli


Pelem la ceba i la tallem a quadrats petits. Pelem l'all i el trinxem petit i pelem els tomàquets i els tallem a daus petits.

Posem la carn en una paella amb un fons d'oli que just cobreixi el cul de la paella. Ho deixem a foc baix. Volem que deixi anar el suc i que es faci a poc a poc, no que es torri. Amanim la carn amb sal i oli. Afegim a la paella la ceba i un all tallats. Ho deixem fer fins que veiem que la ceba s'ha estovat.

Triem les herbes i aprofitem les fulles que estiguin senceres i les piquem ben petites amb el ganivet. Les podem enrotllar que ens quedin totes cop un puro, posant les fulles més grosses embolicant i ho tallem ben prim amb el ganivet. Si convé li podem fer més passades perquè quedin ben petites. Les posem també a la paella.

Aafegim el tomàquet a la paella i ho amanim amb sal i una mica de sucre per treure l'àcid del tomàquet i apugem el foc. D'entrada el tomàquet treurà suc. Quan es redueixi i ja no se'n vegi abaixeu el foc i deixeu-ho 10 minuts més.

Mentre podem anar preparant l'arròs i la col kale. En un pot hi posem 4 tasses d'aigua i les dues d'arròs amb una mica de sal. Ho posem al foc i deixem que bulli tapat a foc mitjà durant 15 minuts. L'arròs es beu tota l'aigua i queda ben sec i cuit.

Posem una altra olla amb aigua i sal al foc. Triem la col kale. L'agafem per la part gruixuda del tronxo i amb un ganivet resseguim un costat i l'altre per desprendre la fulla només. El tronxo no l'aprofitarem. Quan l'aigua bull posem la col a dins i la fem durant 7 minuts.

Preparem una paella amb un fons d'oli i un  all trinxat i hi posem la col ja cuita ben escorrguda. Ho deixem a foc mitjà que es faci una mica uns 7 minuts més.

Ja podem muntar el plat. Primer de tot fem un flam o una corona amb l'arròs. Després ho cobrim amb el picadillo de carn i hi posem la col kale pel voltant.

diumenge, 15 de maig del 2016

quinoa amb escopinyes

URGÈNCIA

M'encanten els plats que et treuen d'una situació desesperada. Resulta que tenir una llauna d'escopinyes ens pot salvar la vida per fer un àpat complet.Les escopinyes tene molt de calci és una bona opció de proteïnes. Ja sabeu que al rebost sempre hem de tenir, arròs, pasta, quinoa... aquestes bases que ens serveixen per fer una recepta on hi hagi de tot.  D'això n'hem de tenir sempre perquè no es fa malbé, ho tenim al rebost i ens dona seguretat en un moment d'urgència. Mai no podrem inprovisar res si obrim l'armari del rebost i el tenim buit, és lògic, no? Doncs bé, tenia quinoa a l'armari i no tenia res de tall descongelat, què podia fer? Doncs ara ho veureu. Altre plats improvistas amb coses que tingueu a casa sempre: amanida de patates a la vinagreta, amanida de patates amb all i julivert, amanida de pasta amb llaunes o espaguetis picants.








INGREDIENTS:

1 ceba petita

1 tomàquet madur

2 tasses de quinoa

1 lluna d'escopinyes

4 tasses de brou d peix

julivert

sal, pebre i sucre

brou de peix:

espines

tros de cap de rap

1 tros de congre

crancs i cintes

1 porro

1 pastanaga

1 ceba

1 tomàquet

boles de pebre

fonoll silvestre

oli



Si voleu aprofitar espines de peix que tingueu i fer un brou de peix vosaltres mateixos podeu posar una olla al foc amb un raig d'oli. Hi torrem una mica les espines i els caps i hi afegim totes les verdures: pastanaga, porros, ceba i tomàquet. Hi posem també boles de pebre negre i el fonoll i finalment just ho cobrim d'aigua. Ho deixem bullir 20 minuts i ja estarà.

Pelem la ceba petita i ratllem el tomàquet, penseu que ha de ser ben madur i així us anirà millor per ratllar.

En una cassola alta hi posem una mica d'oli i la ceba tallada ben petita. Quan sigui tova hi posem el tomàquet ratllat i l'amanim amb sal, pebre i un pél de sucre. Un cop veiem el tomàquet ja força reduit hi afegim el brou de peix.

Quan el brou bull hi posem la quinoa i la deixem fer a foc mitjà tapada 15 minuts.

Uns minuts abans d'acabar la cocció de la quinoa hi afegim les escopinyes de llauna ben escorregudes i el julivert picat ben petit.

dimecres, 11 de maig del 2016

llesca amb alvocat i raves

ESMORZAR AMB ENERGIA

Mireu què us proposo per esmorzar. La combinació us pot semblar estranya però no digueu res fins que no ho tasteu. Boníssim, de veritat i la recepta no és meva, me la va suggerir la meva filla després de provar-la ella a casa seva. La veritat és que porta de tot, els alvocats tenen un efecte saciant que us durarà fins que torneu a menjar ja ho veureu. Si voleu, per avançar feina, podeu tenir un tuper amb els raves tallats la nit abans. Preparar-ho és un moment. Recordeu que de coriandre fresc en podeu tenir sempre al congelador. Compreu l'herba fresca i la poseu de seguida en una bossa ben tancada hermèticament al congelador i en tindreu per fer servir durant molt de temps i no se us passarà com si ho poseu a la nevera. D'aquesta manera amortitzem la compra de les herbes i no se'ns fan malbé. Us animeu? Voleu saber on més podreu utilisar el coriandre? Doncs mireu: calamars a la planxa a la llimona, guacamole, llenties estil hindú, cebiche de rap,  o pollastre amb salsa de cacauets. I ben aviat us en penjaré d'altres: corona d'arròs amb carn o marisc oriental, bon profit!









INGREDIENTS: (4 llesques petites)

4 raves

1 alvocat

1 gra d'all

coriandre fresc en fulles

oli

sal i pebre



Torrem una mica les llesques de pa. Tallem pel mig el gra d'all i l'untem al pa lleugerament si no volem que el pa tingui massa gust d'all.

Per sobre l'amanim amb un rajolí d'oli i hi repartim l'alvocat pelat i tallat a llunes i els raves tallats a talls prims.

Hi posem pel damunt el coriandre tallat ben petit i espolsem per damunt una mica de sal maldon, si en tenim, i una mica de pebre.



dilluns, 9 de maig del 2016

amanida russa amb remolatxa

EL COS ÉS SAVI

Fa un temps que em ve de gust menjar remolatxa. I just me'n vaig assebentar que és bona per la tiroides perquè porta Betalaínes, no em pregunteu que és que no us ho sé explicar. Es veu que el meu cos m'ho demanava. Doncs per aprofitar les remolatxes i cuinar-les d'una altra manera ja fa temps que les utilitzo també com patates. En aquest cas en una amanida russa junt amb patates,  pastanagues i pèsols. Com que aquesta combinació ens pot quedar una mica dolça li he posat aquesta maionesa amb anxoves que li donarà el contrast salat. Voleu més plats amb remolatxa? : Amanida amb remolatxa i llagostins, amanida de patates i remolatxa o gaspatxo de remolatxa.







INGREDIENTS:

1 patata

1 pastanaga

1 remolatxa

100 g de pèsols congelats o frescos ja pelats

maionesa d'anxoves:

1 ou

1 got d'oli de girasol

1 rajolí de vinagre de vi negre

4 anxoves

sal


Pelem les patates i la pastanaga i les tallem a daus petits.

Pelem la remolatxa i la tallem de la mateixa mida.

Posarem dos pots amb aigua i sal a bullir.

En un hi posarem la patata i la pastanaga a bullir i quan faci uns 7 minuts hi posarem els pèsols i ho deixarem tot plegat 5 minuts més. Al'altre hi posarem la remolatxa sola perquè no tenyeixi de rosa tot el demés.

Un cop tot bullit ho deixem refredar per separat.

Preparem la maionesa. En un pot de túrmix hi posem l'ou amb una mica de sal i un rajolí de vinagre i l'oli. Posem el túrmix al fons de tot i aleshores comecem a batre. El deixem a baix durant 20 segons i aleshores anem pujant molt a poc a poc fins arribar a dalt i ja estarà feta. Hi afegim 4 anxoves a trossets i tornem a triturar.

En un plat hi posem les verdures i les amanim amb la maionesa d'anxoves i damunt de la salsa una anxova sencera.

Quan ens ho mengem tallem l'anxova ben petita perquè es barregi bé amb tot.


divendres, 6 de maig del 2016

pasta amb pèsols

RAPIDESA

La pasta ens permet preparar un primer plat força saciant en molt poc temps. Es pot dir que amb el temps que posem l'olla al foc per bullir la pasta i la bullim, podem preparar la salsa que l'acompanyarà. O sigui que en total no ens pren més de 20 minuts preparar un bon plat de pasta. Voleu altres idees per preparar un plat de pasta ràpid? Doncs mireu aquestes receptes: espaguetis amb porros i pernil, espaguetis amb pesto d'anxoves, espaguetis amb salsa de xampinyons, espaguetis picants, macarrons amb bledes, macarrons amb camagrocs, macarrons a la napolitana, papardelle amb tomàquet i alfàbrega, pasta amb carbassó al rocafort, pasta amb salsa de tomàquet i sobrassada, pasta a la llimona ... i moltes altres que trobareu al bloc. Trieu i remeneu!








INGREDIENTS:

150 g de pasta

100 g de pèsols

1 cullerada de mantega

1 tall de pernil

sàlvia i pebre

Per la salsa:

1 got de llet

50 g de formatge a daus de dos colors per l'amanida (tipus holandés)




Posem una olla al foc amb aigua abundant i sal. Quan bulli hi posem la pasta i la fem el temps que indiqui l'envàs.

Mentre posem un pot petit al foc amb aigua i esperem que bulli. Hi afegim els pèsols, una mica de sal i una mica de sucre. Els deixem bullir 5 minuts.

En un altre pot escalfem la llet i hi posem a dins el formatge a daus. Anem remenant fins que el formatge es fon i se'ns fa una salsa espessa.

En una paella hi posem la mantega foc baix amb una mica de sàlvia i hi afegim el pernil a trossos. Un cop els pèsols s'han bullit els incorporem a la paella i hi posem també la pasta ben escorreguda.

Ho reguem tot amb la salsa, hi donem un parell de tombs i apaguem el foc.

dimecres, 4 de maig del 2016

crep de festival de tomàquets

UN GRAN DESCOBRIMENT

Les creps son un gran descobriment. Quan els agafeu confiança les incorporareu a la vostra cuina. ës dels primers plats que jo vaig començar a fer a casa. Vaig trobar una recepta en un bric de llet i des d'aleshores l'he feta servir. Ara ja me la se de memòria. La recepta és per fer la base, perquè després els pots farcir de mil i una maneres, dolços i salats, de tot. Un sopar ràpid, un esmorzar de diumenge. Aquesta presentació és diferent. A veure si us agrada. A la massa també hi posarem un toc de fonoll que l'hi dóna un gust diferent. Mireu altres maneres de fer creps: crep de shitakes i ceps, creps dolces i salades, crep de carbassó i gambes o pastís de creps.






INGREDIENTS:

1 bulb de fonoll

2 tomàquets de pera

8 tomàquets cirerols

1 kumato gran

4 trossos de tomàquet secs en oli

2 culerades de mozzarella ratllada

comí, sal i sucre

Per les creps:

1/4 l llet

125 g de farina

25 g de mantega

2 ous

llavors de fonoll torrades

un polsim de sal

mantega per fer les creps


Primer de tot desfem la mantega en un pot a foc molt baix. En una paella torrem una mica les llavors de fonoll.

En un pot de túrmix batem els ous amb la farina, la llet, la sal i la mantega desfeta. Quan ja està batut hi afegim les llavors de fonoll i ho posem a la nevera perquè necessitem que la massa estigui ben freda per fer les creps.

Traiem la capa més exterior del fonoll i tallem el bulb a làmines ben primes amb una mandolina. Reservem la part del plumero que la farem servir després.

Posem una mica d'oli en una paella, que just cobreixi el fons, el que hi posem no ha de nedar en oli, sobretot. Allà hi afegim el fonoll a foc mitjà que vagi suant i ho amanim amb una mica de sal i de comí. 

Al cap d'uns dos minuts més o menys, quan veieu que el fonoll s'ha estovat una mica, hi afegim els tomàquets cirerols tallats per la meitat i els tomàquets de pera tallats a làmines primes també. Amanim els tomàquets amb una mica de sal i sucre per treure l'acidesa.

Un cop els tomàquets s'hagin desfet i estovat hi posem els tomàquets secs tallats a trossos ben petits i el plumero ben trinxat. Ho barregem una mica i ja podem apagar el foc.

Fem les 3 creps com veureu en aquesta recepta.

Un cop les creps fetes untem una plàtera plana d'anar al forn amb una mica de mantega i damunt hi posem el primer crep. A sobre una mica de la barreja de tomàquets, al damunt una altra crep i de nou la barreja dels tomàquets. Ho tapem amb una altra crep i damunt hi repartim el tomàquet kumato a làmines ben primes i la mozzarella ratllada. 

Ho posem al forn a 180º només encés del gratinador fins que la mozzarella es desfaci.