dijous, 26 de febrer del 2015

amanida de formatge rocafort

D'HIVERN

Trobo que hi ha amanides que fan més per l'hivern. Aquesta porta pera i formatge Rocafort. La pera lliga molt amb formatge, podeu provar també aquesta amanida de rúcula i pera amb parmesà
Crec que aquesta fa per l'hivern perquè és tèbia. Hi pots posar les peres tèbies i donen un toc més calentó a un plat tan fred com una amanida. A part que el formatge també la fa més calòrica. Tasteu-la i ja em direu si fa o no per l'hivern. Podeu provar altres amanides tèbies com l'amanida tèbia de bolets o l'amanida tèbia de patates i salmó, boníssimes totes dues ja ho veureu.






INGREDIENTS:

1/2 bossa de brots tendres

3 nous

50 g de formatge Rocafort

1 pera conferència que no sigui molt madura (no és el mateix que una pera que fa conferències, és un tipus de pera)

1 cullerada de postres de mantega

2 cullerades de postres de sucre moré

1 rajolí de vinagre de Mòdena

1 rajolí d'oli

1 cullerada de postres de mostassa ancienne (és la que te granets)



Pelem la pera i la tallem en 4 trossos i si es una pera més grossa en 6.

Posem en una paella la cullerada de mantega i el sucre amb les peres amb el foc mitjà-baix. Les deixem una estona per un costat i les tombem de l'altre. No les remeneu molt perquè se us poden desfer.

Mentre en una plàtera preparem els brots a sota. Hi repartim les nous a trossos i el formatge Rocafort a pessics.

Quan veiem les peres ja daurades hi posem el rajolí de vinagre i les deixem una mica més, que el vinagre redueixi. Les traiem de la paella i les repartim per sobre de l'amanida.

Tornem a posar la paella al foc i hi afegim un rajolí d'oli i la mostassa ancienne. Ho remenem amb una cullera perquè es barregi bé tota la salsa i ho posem per damunt de l'amanida.




diumenge, 22 de febrer del 2015

wok de calamars

NOVETAT

Una novetat, preparar els calmars al wok! Els fem una cocció molt curta i ràpida i els acompanyem d'ingredients més aviat mediterranis. Només ho courem amb el wok, però el gust no serà orinetal, no hi posarem soja, però sí que m'he permés posar-hi una mica de gingebre com a  toc especial. Què us sembla? Proveu-ho, és diferent i queda boníssim. Voleu altres receptes per fer amb el wok? proveu de fer: wok de colwok d'espaguetis picantswok de vedella ecològicawok de mongeta tendra o wok de tallarines. Ara n'afegeixo un amb peix, que encara no n'hi havia posat cap.







INGREDIENTS:

2 calamars

2 cebes tendres

4 alls tendres

1 tomàquet

1 tros de gingebre

oli



Preparem tots els ingredients per anar-los afegint al wok i no haver-nos d'esperar gens.

Els calamars els demaneu tallats a rodanxes a la peixateria. Els netegem bé de les restes interiors que puguin tenir i els deixem escorrer i els assequem bé amb paper de cuina.

Pelem les cebes i les tallem en quatre trossos.

Tariem la pell exterior dels alls tendres i els tallem a rodanxes.

Pelem el tros de gingebre, com del dit gros més o menys i el deixem a punt de ratllar amb un ratllador ben petit.

Tallem el tomàquet a llunes, en podem fer unes 6.

Posem el wok al foc i quan sigui ben calent hi posem l'oli i la ceba tallada. Hi afegim al cap d'uns tres minuts els alls tendres i el gingebre ratllat. De seguida hi posem els calamars.

Deixem els calamars fins que es tornen de color rosa. Hi afegim el tomàquet i ho deixem 5 minuts més i apaguem el foc.

divendres, 20 de febrer del 2015

cuixes de gall dindi amb olives

A MARRAKECH

Una espècie de tajine marroquina, ells ho couen en una cassola de fang especial que te una tapadora molt xula. Nosaltres ens ho adaptarem al que podem disposar aquí, per tant amb una cassola i una tapa ja farem. Amb gall dindi que és una carn poc greixosa i ben sana també podeu fer: broquetes de gall dindifilet de gall dindi al forn o rodó de gall dindi amb raïm.







INGREDIENTS:

2 cuixes de gall dindi en tres trossos

1 ceba

8 olives negres d'aragó

8 olives blanques sevillanes

1/2 llimona

8 ametlles

1 branca de julivert

2 cullerades de farina

oli, sal i pebre



Primer de tot salpebrem els talls de gall dindi per tot arreu. Després els enfarinem i n'espolsem l'excès.

Posem una cassola amb oli i hi enrossim els talls quan l'oli estigui calent.

Mentre pelem la ceba i la tallem a bocins ben petits. L'afegim a la cassola un cop el gall dindi ja s'ha enrossit. Un cop la ceba s'ha estovat hi posem les olives, hi donem un parell de tombs i hi afegim un got d'aigua. Ara és el moment de tapar-ho i deixar-ho a foc mitjà-baix durant 20 minuts.

Mentre preparem una picada amb les ametlles, el suc de la mitja llimona i el julivert. Per poder-ho triturar millor hi podem afegir una mica de suc de la cassola un cop hagin passat els 20 minuts, que ja serà un suc més gustós.

Afegim la picada a la cassola, ho tornem a tapar i ho deixem 5 minuts més i ja podem apagar el foc. Es pot deixar reposar uns minuts més i tot s'acaba de posar a lloc.



dilluns, 16 de febrer del 2015

clafoutis de cireres

CLAFOUTIS?

Ja sabeu que m'encanta donar-vos noms estranys, se que això us desconcerta. Senzillament es tracta d'una quiche dolça. O sigui amb una base de pasta brisa i crema de llet i ous hi podem posar el farciment que vulgueu. Avui hi he posat cireres. Les he posat a macerar en un licor de fruits vermells que m'havien regalat, que ja sabeu que vaig gastant per fer postres. Ja ho veure que bó! Si us agraden també els pastissos amb fruites proveu el pastís de taronjapastís de pasta filo amb prunesfarcellets de gerds amb mascarpone o la tatin de poma







INGREDIENTS:

1/2 quilo de cireres

1 paquet de pasta de full

3 ous

3 cullerades soperes de sucre

1 cullerada de sucre llustre per decorar

1 bric de 200ml de nata líquida

1 got de licor de fruites o moscatell



Encenem el forn a 180º.

Mentre rentem les cireres i els traiem el pinyol. Ho podeu fer amb un ganivet com si peléssiu el pinyol.

Un cop sense pinyol posem les cireres a macerar en un bol gran amb el licor. Com que estan obertes s'impregnen de seguida del licor. Les podeu deixar uns deu minuts.

En un pot de túrmix hi posem el sucre, els ous i la nata líquida i ho batem bé.

Estirem sobre d'un motlle rodó la pasta de full. Hi posem paper vegetal a sota perquè no s'enganxi després. Retallem tota la pasta que sobra del motlle passant un ganivet ample pla per damunt de la vora de la plàtera de forma que la massa es talla i podem treure la que sobra.

Repartim les cireres dins de la massa i hi posem la barreja d'ous, sucre i nata per damunt.

Posem el clafoutis al forn durant uns vint minuts, fins que punxem i traiem l'agulla neta, això voldrà dir que l'ou ja ha quallat.

Un cop s'ha refredat hi posem una mica de sucre llustre per sobre per decorar.







dijous, 12 de febrer del 2015

arròs a la cubana amb espinacs

DINAR I SOPAR

Un plat únic. Per què no programem més plats únics en els nostres menús? Son molt pràctics. En un sol plat hi trobem tots els nutrients necessaris. A veure què us sembla aquesta variació que he fet de l'arròs a la cubana. Necessitem 15 minuts per fer-lo. Animeu-vos, te de tot, cereals (arròs), proteïna (ou), fruita (plàtan) i verdura (espinacs i tomàquet). 







INGREDIENTS:

2 tasses d'arròs llarg

2 ous

1/2 pot de tomàquet cru triturat

2 plàtans

1/2 paquet d'espinacs congelats

1 gra d'all

1 cullerada de farina

oli i sal


Posem abans de res un pot al foc amb 5 tasses d'aigua i les 2 tasses d'arròs. Quan comenci a bullir el tapem i deixem l'arròs a foc mig durant 15 minuts.

En una paella amb un raig d'oli que no sigui escàs, hi posem el gra d'all aixafat amb un cop i els espinacs congelats i tot. Els deixem a foc baix que es vagin desfent. Els deixarem almenys 10 o 12 minuts.

En una altra paella hi posem un altre rajolí d'oli i hi posem el tomàquet triturat amb una mica de sal i un polsim de sucre per treure'n l'acidesa. El deixarem uns 7 minuts, fins que veiem que l'oli sura per sobre del tomàquet.

Pelem el plàtan i l'enfarinem. Espolsem l'excés de farina.

Posem una paella petita al foc i hi posem oli abundant. Quan estigui ben calent hi posem l'ou i el salem una mica per sobre del rovell. Tirem amb una cullera una mica d'oli calent per damunt del rovell perquè es cogui i al cap d'uns minuts el traiem amb una escumadora. 

Un cop traiem l'ou de la paella, la buidem una mica d'oli i hi fregim el plàtan a foc mig, d'un costat i de l'altre.

Quan tinguem l'arròs cuit l'escorrem bé i el barregem amb els espinacs a la paella. Ho saltem tot plegat un minut.

Posem l'arròs dins un bol i el premem bé. Hi posem un plat a sobre i el tombem, de manera que ens quedi un flam d'arròs al mig del plat.

A sobre hi posem l'ou ferrat i tres cullerades de tomàquet fregit i pels costats el plàtan fregit tallat pel mig.


dilluns, 9 de febrer del 2015

pastanagues especiades al forn

AVORRIDES?

Que són avorrides les pastanagues? Proveu-les així i ja m'ho direu. Aquestes espècies els donen una altra dimensió, boníssimes i molt gustoses. La seva dolçor contrasta amb la sal de la crosta que li fan les espècies per fora, ja ho veureu. Més maneres divertides de menjar les pastanagues: truita de pastanaga al curritallarines de carbassó i pastanaga al pestopastanagues estofadesflam de pastanaga i coliflor o crema de pastanaga i carbassa
Esl que us agraden els gustos forts però atreviu-vos amb aquestes pastanagues especiades.










INGREDIENTS:

1 manat de pastanagues (de les que tenen la fulla verda)

1 cullerada de postres de cúrcuma

1 cullerada de postres de pebre de 5 colors mólt

1 cullerada de postres de cardamom mólt

1 culerada de postres de llavors de fonoll móltes

1 cullerada de postres de comí

1 cullerada de postres de gingebre mólt

1 cullerada de postres de sal gruixuda

4 cullerades soperes d'oli



Encenem el forn a 200º només de la part de baix.

Barregem totes les espècies i l'oli a sobre d'una fusta. Si us en falta alguna ho podeu fer igualment. El que necessitem son espècies de les que utilitzen a l'orient per poder-li donar el gust que busquem. Si no teniu cúrcuma ni cardamom hi podeu posar curri, però aleshores no hi poseu pebre perquè seria massa picant.

Pelem les pastanagues i els deixem l'últim tros amb una mica de fulla verda si voleu. Si no, les podeu tallar arran, només és per la presentació. Si no son totes de la mateixa mida les igualeu. Això vol dir que parttiu les més gruixudes per la meitat, d'aquesta manera es couran totes alhora i no quedaran unes més crues que les altres.

Untem les pastanagues amb la pasta de les espècies, les pintem amb un pinzell, o les passem per sobre de la fusta i ens ajudem de les mans per untar-les. La qüestió és que quedin ben untades de tot arreu.

Les posem en un plàtera d'anar al forn i les deixem uns 30 minuts a 180º fins que les punxem i siguin toves.


divendres, 6 de febrer del 2015

mongetes amb anís

LLEGUM

Diuen que n'hauríem de menjar un parell de vegades a la setmana mínim. Un àpat amb llegum és un àpat ben complet, amb fibra, proteïna vegetal, de tot vaja. Jo el llegum el compro cuit al mercat i el congelo en bosses de plàstic, sempre en tinc a punt per fer. Les mongetes és el llegum que més em costa menjar i amb suc trobo que passen millor. A veure que us sembla aquesta recepta tan aromàtica. Me la va inspirar una recepta de la meva família el conill amb anís. També podeu provar amb mongetes aquestes altres receptes:  mongetes amb cloïssesamanida de mongetes de colors o l'amanida de mongetes amb escalivada. Ja veieu que hi ha moltes maneres de menjar-les i no només passar-les per la paella.








INGREDIENTS:

400 grs de mogetes de Santa Pau cuites

1/2 ceba petita

1 tomàquet petit

1 bitxo

1 ou

1 branca d'anet

1 rajolí d'anís

1 gra d'all

1 cullerada sopera de pinyons

4 ametlles

sal i oli



En un pot amb aigua hi posem un ou i el deixem al foc. Comptem 15 minuts a partir que comenci a bullir i el traiem. Un cop refredat el pelem.

Pelem la ceba i la tallem a trossos petits. Partim el tomàquet pel mig i el ratllem.

Posem oli en el fons d'una cassola petita just fins cobrir-lo. Hi posem la ceba, el gra d'all aixafat amb un cop de mà i el bitxo. Ho enrossim i ho condimentem amb una mica de sal.

Quan veiem la ceba transparent hi afegim el tomàquet ratllat i ho deixem fins que el tomàquet es redueix, perd la seva aigua i es torna compacte. Aleshores hi aboquem el rajolí d'anís. Tallem l'anet ben petit i el posem a la cassola un cop l'anís s'ha reduit. Després  hi afegim les mongetes i un got d'aigua. Ho posem a foc fort fins que l'aigua bulli i aleshores abaixem el foc perquè just faci un xup-xup suau durant 7 minuts.

Passat aquest temps hi posem una picada feta amb els pinyons, les ametlles, l'all de dins la cassola i una mica de suc  amb unes quantes mongetes que pesquem per espesseir el suc. Ho deixem dos minuts i apaguem el foc.

Hi posem l'ou tallat en quatre trossos per decorar la cassola.


dilluns, 2 de febrer del 2015

pastís d'espinacs

CARNAVAL

Com que s'acosta el carnaval podem disfressar també els aliments, no? Doncs fem-ho amb els espinacs. Aquesta recepta és molt indicada pels que els costa menjar aquestes fulles tan verdes. Ja ho veureu com d'aquesta manera les mireu amb uns altres ulls. Si voleu disfressar els espinacs també podeu provar: croquetes d'espinacstruita d'espinacs o cigrons amb espinacs.








INGREDIENTS: (per a 4 persones)

1/2 quilo d'espinacs congelats

2 grans d'all

1 paquet de pasta brisa

100 g de formatge ratllat (pot ser manxego, Emental...)

2 brics de crema de llet


Farem un pastís, com una quiche. Per tant aquestes quantitats seran per 4 racions.

Comencem posant els espinacs congelats i tot en una paella amb un fons d'oli, que no sigui escàs. Els deixem a foc baix que es vagin desfent. Podem tombar els blocs perquè es facin de tot arreu. Un cop els veiem descongelats hi posem els grans d'all aixafats amb un cop i una mica de sal.

Encenem el forn.

Deixem els espinacs a la paella fins que es vegin cuits, veureu que estant més tous i gairebé es desfan. Aleshores hi afegiu la crema de llet i ho barregeu tot plegat.

Posem la pasta brisa en una plàtera d'anar al forn i tallem el que sobra dels costats. Ho fem passant el ganivet pla, d'aquesta manera el mateix canto de la plàtera ens tallarà el que sobri. Farcim la pasta amb els espinacs, els repartim per tot arreu i ho cobrim amb el formatge ratllat.

Ho posem al forn a 200º durant 15 minuts només encés de la part de baix.