divendres, 30 de març del 2012

arròs amb bacallà i carxofes

GUSTÒS

Un arròs a la cassola, no una paella. Per fer un arròs a la cassola hem de posar 3 cullerots d'aigua per cada tassa d'arròs. Si volem que quedi un arròs caldós hi podem posar una propina.
L'arròs de bacallà és un clàssic, aquesta vegada el farem amb coliflor, carxofes i pèsols. El gustet dolç de les verdures ens contrastarà amb el bacallà. Compreu-lo a la bacallaneria ja dessalat. Si no el feu el mateix dia el podeu guardar a la nevera un parell de dies més en remull. Si l'heu comprat el mateix dia la bacallanera us aconsellerà sobre si heu de posar sal a l'arròs o ja n'hi haurà prou amb la sal aportada pel bacallà. Tingueu-ho amb compte que un plat salat no és pot menjar!





INGREDIENTS:

2 talls de bacallà del llom ( es pot fer amb bacallà esqueixat però queda diferent)
   ja dessalat demaneu-lo així a la bacallaneria i el feu tallar a tacs quadrats no massa petits

2 tasses d'arròs

1/4 de coliflor

2 carxofes

1 tassa de pèsols congelats

1 tros molt petit de pabrot vermell

1 tros molt petit de ceba

8 cullerades de tomàquet triturat cru

1 dent d'all molt petita

2 branques de julivert

Tallem la coliflor en branques de flors. Si son massa grans les tallem pel mig.

Tallem la tija de les carxofes i anem traiem totes les fulles verdes de la part de fora, fins que veiem que ja son d'un verd més clar. Repelem la part de baix de la tija, que no quedin trossos de fulles verdes. Tallem la punta de les fulles de la carxofa fins que el color és clar. La meitat de la carxofa de la part de la fulla no s'aprofita vaja. Un cop tenim el cor de la carxofa ja triat el tallem en quatre trossos.

Posem una olla amb aigua al foc.

Agafem una paella plana i hi posem una mica d'oli. Hi posem la coliflor i la carxofa i ho anem saltejant a foc viu.

Mentres en un pot batedor hi posem el tomàquet triturat, el pabrot, la ceba, l'all i el julivert. Ho passem tot pel turmix.

Quan la verdura ja es nota cuita hi posem els trossos de bacallà i ho saltegem tot plegat. Penseu a preguntar a la bacallanera si heu d'afegir sal a l'arròs o no.

Al cap d'un moment ja hi podem posar el sofregit que hem preparat al got batedor. El secret d'aquí és deixar el sofregit força estona fins que practicament sembla que no n'hi hagi, ha quedat molt cuit i no es veu gens líquid. Veureu també que ha quedat d'un color granatós i ha perdut el color vermell.

En aquest moment hi posem les dues tasses d'arròs i els pèsols hi ho remenen tot plegat.  Afegim els 6 cullerots d'aigua (tres per cada tassa d'arròs) i ho deixem a foc alt que estigui ben repartit per tot arreu deu minuts i després tapem la paella completament, que quedi tota ben tapada, i la deixem fora del foc deu minuts més. Aquest és el punt de cocció que no queda ni cru ni passat.



dilluns, 26 de març del 2012

lassanya d'espinacs i carn

PER LLUÏR-SE, PER UN DIA DE FESTA

No sempre son plats fàcils, de tant en tant us en poso un per nota, per si heu d'enlluernar algú, qui sigui, jo no m'hi poso si són els sogres o una conquesta passatgera.
Us recomano fer-la en dues fases. El primer dia feu els espinacs i la salsa beixamel i els segon dia la bolonyesa de carn i la lassanya en si.
Com que és una recepta complicada si en feu més quantitat la podeu guardar al congelador en porcions individuals i sempre es pot posar al forn o al microones snse descongelar i la teniu a punt de menjar en 15 minuts.

Bona sort valents!





INGREDIENTS:

1 paquet d'espinacs congelats 250 grs.

1 grapat de panses i pinyons

1 all
--------
150 grs de carn trinxada de vedella ( si us la poden passar dues vegades per la trinxadora millor)

1 pastanaga

1 porro  petit de la part blanca

1/2 ceba petita

orenga

1 tasseta petita de vi negre

2 cullerades de salsa de tomàquet
---------
8 plaques de lassanya
---------
1/2 l de llet

2 cullerades de mantega

2 cullerades de farina

sal, pebre i nou moscada.
----------
100 grs. formatge ratllat per gratinar


Agafem els espinacs i els posem congelats i tot en una paella amb oli. Anem tombant els espinacs perquè es vagin desfent. Quan ja estiguin desfets hi afegim una mica més d'oli i els salem una mica. Agafem un all i el pelem i el tallem a trossets ben petits, el tirem dins la paella. Posem a la paella el grapat de panses i pinyons i ho deixem tot plegat. En total els espinacs hauran d'estar uns quinze minuts perquè estiguin fets. Si els hem fet el dia abans ara ja els podem guardar amb un tuper  a la nevera.

Beixamel
Anem a fer la beixamel. Agafem la mantega i la posem al foc en un pot. Quan s'hagi desfet hi tirem la sal, el pebre i la nou moscada. Quan la farina ja ha quedat torrada amb la mantega hi anem afegint la llet sense parar de remenar amb un batedor manual o si no en teniu amb una cullera de fusta. Quan hi hem tirat tota la llet anem remenant i esperem que bulli, llavors veurem que la beixamel s'ha espessit. Ja la podem treure del foc. Penseu que un cop es refreda sempre es posa més espessa. Si és per l'endemà la deixeu refredar i la guardeu en un tuper a la nevera.

Bolonyesa de carn
L'endemà ja podem fer la bolonyesa. Agafem la carn trinxada i la posem en una paella amb el foc baix i oli. L'hem d'anar xafant i fent a poc a poc perquè ens quedi ben desfeta, que no ens quedi cuita i agrupada en trossos grans.
Mentre agafem la ceba la pelem i la tallem a quadrats petits. Fem el mateix amb el porro i amb la pastanaga. La pastanaga la fem a quadrats molt , molt petits que costa més de coure.
Quan la carn ja estigui una mica feta, que no es vegi cap tros cru hi afegim una mica més d'oli i hi tirem la ceba, el porro i la pastanaga. Ho salem i hi tirem orenga abundant. Ho deixem que es vagi fent.
Quan la ceba i el porro estan transparents i la pastanaga es troba tova hi posem la tassa de vi i apugem el foc perquè es redueixi. Després hi posem les cullerades de tomàquet i abaixem el foc de nou. Hi posem un pel de sal i una mica de sucre. En uns 7 minuts ja estarà a punt i podem apagar el foc. Si ho volem fer servir com a salsa per spaguetti o per macarrons hi tirarem més salsa de tomàquet.

Mentre es fa la bolonyesa en un bol ben gran amb aigua calenta hi posem una a una les plaques perquè s'estovin. Encara que la caixa digui que es poden posar al forn sense remullar no feu cas. Sempre queden millor si abans es remullen una mica.

Ara ja ho tenim tot a punt.

En una plàtera on ens càpiguen dues plaques justes, hi posem una mica de beixamel al fons i després dues plaques de lassanya. A sobre hi posem la meitat dels espinacs. A sobre dues plaques més de lassanaya en direcció contrària  a les anteriors. A sobre una capa de carn i hi tornem a posar dues plaques en l'altre direcció. A sobre una capa més d'espinacs i  dues plaques més de lassanya.
Posem la darrera capa de carn i finalment ho tapem amb dues plaques més de lassanya. Hi posem beixamel per sobre abundant fins a cobrir-ho tot bé i hi tirem el formatge ratllat per sobre.

Ho posem al forn ben calent, a 250º uns 15 minuts fins que el formatge quedi gratinat.

divendres, 23 de març del 2012

poma al forn

FA MALA CARA

No ens enganyem, la fruita que porta uns dies a la fruitera, diguem-ho així , dies sense especificar quantitat, total que aquesta fruita ja no la vol ningú. A menys que tingueu a casa aquella àvia sacrificada que digui "Dona'm aquesta poma que està una mica tocada, ja me la menjaré jo". Doncs aquesta és una manera d'aprofitar-la. Està clar que si ja està a la UVI serà insalvable, és només per quan està una mica fotuda que la podem fer així o quan ja veus que ningú no se la menjarà.







 INGREDIENTS:

2 pomes golden

1 branca de canyella

2 cullerades de postre de mantega

2 cullerades de postre de sucre

2 cullerades  de postre de cognac


Clavem el ganivet cap a dins de la poma per la part de la tija i anem fem talls fent un hexagon fins que ens quedi aquesta tapa solta i la puguem  treure.

Dins aquest forat hi posem una cullerada de sucre, una cullerada de cogncac, la de mantega i mitja branca de canyella a sobre. Tanquem amb la tapa i ho posem en una plàtera d'anar al forn. 

Ho deixem 10 minuts al forn a 150º i ja les podem treure.

dimarts, 20 de març del 2012

sopa de tomàquet

EL FRED ENCARA ATACA

Ja sabeu que en aquest bloc per sopes no quedarà. Doncs una altra, perquè menjar sopes no vol dir sempre fer el típic caldo, es poden fer sopes de molts tipus. No hem de tenir manies. Penseu que a l'època medieval les sopes consistien en una olla a la vora del foc on s'hi anava posant el que s'aconseguia, i allò anava bullint allà i sempre se'n podia menjar un plat. Recordo que el meu germà gran, un dia que va anar d'acampada, va fer també una sopa amb els amics, es van anar animant i hi van posar de tot, fins i tot pedres! No arribarem a tant, eh? Avui sopa de tomàquet.





INGREDIENTS:

1/2 ceba

1/2 porro

2 branquetes d'api

1 quilo de tomàquets madurs

sal i sucre

pebre negre

oli i mantega

salvia, orenga, farigola o alfàbrega ( el que tingueu, segon l'ordre de preferència que us poso)


Pelem la ceba i la tallem a quadradets. Obrim el porro per treure la terra de dins les capes i el pelem de la pell de fora i el tallem a rodanxes. Tallem també les branquetes d'api.

Ho posem en una olla al foc amb una mica d'oli i una mica de mantega. No ha de quedar sec del tot, que es vegi una mica d'oli. Les posem  foc mig i tapades, que suin.

Quan tenim aquestes verdures ja toves hi afegim el tomàquet sense pelar ni res tallat en quatre trossos i el deixem una mica que s'estofi també amb l'olla tapada. Hi afegim sal i sucre i les herbes que tingueu.

Afegim aigua a l'olla just fins que cobreixi les verdures, no més, sino ens quedarà la sopa molt clara.

Ho deixem bullir tot plegat uns deu minuts. Ho passem pel turmix força estona i finalment ho colem amb un colador fi perquè ens quedi una cremeta molt fina, sense cap resta de pells ni llavors.



divendres, 16 de març del 2012

cigrons amb bledes

PLATS DE CULLERA

Hi ha gent que podria tenir un calaix de coberts sense culleres. No les trobaria a faltar perquè no li agraden les sopes. Aquesta recepta no es ben bé una sopa, és un plat amb suc que es pot menjar amb cullera o amb forquilla. Ara si suqueu pà quedareu satisfets tant si ho mengeu amb cullera com amb forquilla.







INGREDIENTS:

1 manat de bledes

1/2 quilo de cigrons cuits

1 ceba petita

1/2 pot de tomàquet a trossos

oli i sal


Agafem les bledes i les tallem sobre una fusta a tires estretes. Les posem en un recipient amb aigua per nentejar-les bé de la terra que puguin tenir les fulles. Aprofitarem la fulla i una mica del tronxo, no tot sencer. Si hi ha alguna fulla trencada o molt pansida no l'aprofitem.

Agafem una cassola fonda i hi posem tres dits d'aigua al fons amb sal. Hi posem les fulles de bledes tallades dins i ho deixem bullir  uns deu minuts. Les bullim tapades i no li cal posar-hi gaire aigua perquè les bledes ja en fan.

Mentrestant agafem la ceba, la pelem i la tallem a quadrats petits. Agafem una paella i li posem una mica d'oli al fons i la ceba a foc mig que es vagi fent fins que estigui transparent. Hi afegim una mica de sal i posem el tomàquet a trossos. Posem una mica de sal i una mica de sucre pel tomàquet, molt poquet, si us agrada el picant és el moment de posar-hi un parell de bitxos sense tallar o una mica de pebre vermell picant. Això és opcional.

Quan el sofregit ja estigui fet, veureu que el tomàquet perd suc i es torna d'un color més taronja, l'afegiu a les bledes. Ho deixeu tot plegat uns 5 minuts més.

Posem els cigrons a dins de la cassola i deixem que torni a arrencar a bullir. Aleshores agafem un cullerot i pesquem cigrons i caldo i ho posem en un got batedor per passar pel turmix. Ho batem tot plegat i ho tornem a posar a la cassola perquè el suc espessi una mica.

Se serveix calent i es menja amb cullera.

dimarts, 13 de març del 2012

verdura al forn

ESCOMBRAR LA NEVERA

Sempre us dic que aneu al mercat i us deixeu endur pel que faci més goig. Després ja pensareu en com cuinar l'aliment, però és la manera de menjar variat i productes frescos. D'aquesta forma no aneu a comprar amb una llista del que voleu, sinó que no ho sabeu fins que arribeu a la parada. 
Així que pot arribar un moment que tingueu moltes verdures i no sabeu què fer-ne, doncs és el moment de fer-ne una sopa de verdures o unes verdures al forn. Totes valen, tot depén del que tingueu a la nevera. Fixeu-vos que per fer aquesta recepta no s'ha de tenir res especial, oli, sal, llimona i all. Les verdures poden ser les que tingueu a casa, sempre i quan no siguin de fulla verda, tipus bledes o espinacs que es cremarien al forn, és clar! És que us ho he de dir tot! Però hi podríeu posar també, espàrrecs, alls tendres,  esbergínia, endivies, pastanagues...






INGREDIENTS:

1 tomàquet madur que no sigui un tomacó

1 patata

1 tros de pabrot vermell

1 carbassó

2 cebes tendres

1 dent d'all

oli 

ratlladura de pell de llimona

sal i pebre


Engeguem el forn a 150º perquè s'escalfi.

El secret perquè no les haguem de deixar molt temps és com sempre tallar-les petites, quan les tallem petites disminuim el temps de cocció.

Pelem les patates i traiem la pell lletja de la ceba, la de fora.

Tallem les patates a daus petits, les cebes en dos o tres trossos segons la mida que tinguin. El carbassó a rodanxes, sense pelar, i el tomàquet a rodanxes gruixudes perquè el tomàquet és més tou. Tallem el pabrot en quadrats.

Agafem tota la verdura i la posem en una plàtera d'anar al forn. Ho amanim amb sal i pebre, una dent d'all amb un cop de mà perquè estigui aixafada i deixi anar més l'aroma, un bon raig d'oli i ratllem la pell de llimona amb el ratllador petit per sobre.

Posem les verdures al forn i l'abaixem a 120º perquè les verdures es facin a poc a poc, les deixem mitja hora. Apugem el forn a 150º i les deixem 5 minuts més.

La verdura ha d'estar tova i amb un lleuger color torrat, sinó deixeu-la 5 minuts més.



divendres, 9 de març del 2012

pollastre rostit

PLATS PEL TUPER

Hi ha una série de plats que un cop fets guanyen, perquè els gustos es van amalgamant i queden millor que el primer dia. En general son tot els plats guisats. Aquests plats son ideals per guardar-los a la  nevera i anar-ne menjant o portar-los de tuper. Aquest rostit ens el podem menjar escalfat o fred mateix.
Encara que mengeu de tuper no heu de renunciar a menjar calent. Si a la feina no disposeu de microones on poder escalfar el menjar hi ha unes carmanyoles tèrmiques que aguanten molt l'escalfor. Jo un dia me'n vaig endur una escudella barrejada a les vuit del matí i me la vaig menjar calenta a les 7 de la tarda estupendament. No em pregunteu el perquè d'aquests horaris si us plau!
O sigui que ja us podeu demanar la carmanyola per l'aniversari o el sant, ho agraireu segur!
Us posaré un apartat de menjars de tuper perquè us animeu. Proveu altres receptes delicioses de pollastre com: pollastre a "l'ajillo" , pollastre amb cervesa , pollastre amb llima i llimona .



Aquest és el rostit de Nadal per 20 persones

INGREDIENTS:

2 quarts de pollastre partits en dos talls

1 ceba

1/2 cabeça d'alls

1 tomàquet madur petit

1 fulla de llorer

1/2 tassa de café de cognac

1/2 tassa de café de vi ranci (o moscatell o oporto o alguna cosa així)

oli

sal i pebre

prunes i pinyons opcional

Agafem els talls de pollastre i els posem sal i pebre per cada costat. Els posem en una cassola amb oli ben calent que es daurin de tots costats. Mantindrem el foc mig, no volem que es facin de seguida i quedin cremats. Ens han de quedar una mica torradets. Afegim la fulla de llorer, la cabeça d'alls, el tomàquet i la ceba tallada a llunes grans. Primer la talleu pel mig i després aneu fent talls amb el ganivet com si fossin llunes no molt estrets.

Deixem que la ceba es faci a foc mig i la salem una mica. Quan la veiem transparent hi afegim el cognac i el vi. Deixem que s'evapori una mica l'alcohol i tapem la cassola i abaixem el foc.

Deixem el pollastre coure tapat durant 20 a 30 minuts. La diferència de temps és perquè els talls poden ser més o menys gruixuts. Sabreu que el pollastre ja és cuit perquè es desenganxa de l'ós.

Si voleu fer-lo de diumenge, enlloc de posar-hi oli per daurar el pollastre hi poseu la meitat d'oli i la meitat de llard. El llard és com una mantega blanca feta del greix del porc. Si no en trobeu ho podeu substituir per un tall de cansalada ibèrica. Això li dóna més gust al rostit.
També li podeu afegir prunes i pinyons que haureu tingut en remull en aigua, uns 20 minuts abans de tapar la cassola i deixar coure tot junt els 20 0 30 minuts finals.

dimarts, 6 de març del 2012

entrepà d'albergínia

I VAN SER FELIÇOS!

Un matrimoni ben avingut: l'albergínia i la salsa de tomàquet.
Si el tomàquet cru té moltes vitamines, resulta que el tomàquet cuit porta unes substàncies que em penso que es diu licopens que són boníssimes pel cos, no em feu dir exactament per què.
Així és que aquest entrepà a part de ser suculent és boníssim per la salut, lalsbergínia es veu que és bona pel cor i tot...
Convé tenir sempre una albergínia fregida en un tuper a la nevera. En un moment donat et pot servir per fer una truita, un entrepà o un acompanyament de carn...






INGREDIENTS:

1 albergínia

1 llauna de tomàquet cru triturat

4 llesques de pa intregal de motlle

oli, sal i sucre

Pelem l'albergínia i la tallem a rodanxes de mig cm. Com més primes les fem abans es fregiran. Les posem en un recipient amb aigua i força sal. Això serveix per treure l'amargor i que no xuclin tant d'oli.

Posem oli en una paella que cobreixi just el fons. Escorrem bé l'albergínia, si és necessari l'assequem amb paper absorbent, i quan l'oli estigui calent l'anem fregint primer d'un costat i després de l'altre. Quan traiem les albergínies les posem sobre d'un paper absorbent per treure l'excés d'oli.

En una altra paella li posem un rajolí petit d'oli i mitja llauna de tomàquet triturat. Hi posem una mica de sal i una mica de sucre per treure l'acidesa a la salsa. Quan la veiem d'un color més ataronjat i que l'oli es va posant per sobre la salsa ja estarà llesta.

Posem un parell de cullerades a cada llesca, els talls d'albergínia a sobre d'un costat amb una mica de sal i tanquem amb l'altra llesca.


dissabte, 3 de març del 2012

macarrons amb coliflor gratinats


VISCA EN JAIMIE!

Una altre recepta del meu programa preferit de cuina, el d'en Jaimie Olivier. És un fenòmen. Per mi és una nova manera de menjar coliflor, ja sabeu que no és lo meu això de la coliflor.
Amb pasta i gratinat al forn boníssim, a més preneu nota del gratinat que no és precisament amb formatge!





INGREDIENTS:

2 tires de bacon

1/2 coliflor no massa gran

150 grs de macarrons o pasta gruixuda

un tros de barra de pa sec, com 4 llesques primes

100 grs formatge ratllat

1 gra d'all

1 brick de 125 ml de crema de llet

romaní

oli i sal

Posem una olla amb aigua abundant i un grapat de sal al foc. Esperem que l'aigua bulli.

Traiem la part de les fulles i el tronxo gruixut a la coliflor. La tallem en tres trossos grans. Ho posem en una olla i li tirem els macarrons i l'aigua calenta pel damunt fins que cobreixi. Hi posem un raig d'oli i ho deixem fent a foc mig amb la tapadora mig tapada per tal que no s'evapori massa depressa l'aigua.Si fes falta en podriem afegir una mica d'aigua. Ho tindrem al foc fins que la pasta estigui cuita, mireu el temps que posa l'envàs.

Agafem una paella i hi posem les tires de bacon sense gens d'oli perquè es torrin i quedin cruixents.

Preescalfem el forn al màxim.

Quan la pasta estigui feta l'escorrem i reservem una mica de suc per si ens fés falta.

Ho posem tot plegat en una plàtera d'anar al forn,  mirem d'aixafar la coliflor perquè els trossos no siguin tan grans, hi afegim el formatge ratllat, la crema de llet i l'all ben triturat i ho remenem tot bé.

Agafem el bacon, el pa, el romaní i un raig d'oli i ho passem tot pel robot e cuina o pel turmix, ens ha de quedar com un pa ratllat. Posem el pa per sobre de tot i ho gratinem al forn a 200º uns deu minuts.