dissabte, 28 de gener del 2012

mongetes amb cloïsses


NUTRITIU

Resulta que hem de menjar llegums dues vegades a la setmana. Us he dit que podeu tenir llegums cuits en una bossa de plàstic al congelador? Si els compreu al mercat en una bona parada són infinitament millors que els de pot de vidre. Només els heu de treure una estona abans del congelador. Sempre va bé tenir receptes diferents per provar. Aquesta és molt senzilla i ràpida, fins i tot per un diumenge si heu de quedar bé!








INGREDIENTS:

1/2 quilo de mongetes cuites

1/2 quilo de cloïsses

1 tomàquet madur gran

1 all

julivert

raig de vi blanc

pebre negre

un grapat de pinyons

oli 


Si no netegeu bé les cloïsses i hi trobeu sorra, no en voldreu menjar mai més. Així que la primera cosa que farem serà enganyar les cloïsses. Les posem en un recipient amb aigua i un grapat ben gran de sal. L'aigua ha de quedar salada perquè s'hi trobin com a casa. Hi tirem també un parell de gotes de vinagre. Posem les cloïsses a dins durant uns deu minuts, ben tranquil·les perquè s'obrin i deixin anar la sorra que porten al seu interior. Passat aquest temps les belluguem una mica i les esbandim bé. Ja veureu com al fons del recipient ha quedat la sorra.

Agafem una cassola i hi posem un raig d'oli i les cloïsses. De seguida hi posem el tomàquet ratllat i l'all i el julivert ben trinxats petits. Hi posem també una mica de pebre negre i un raget de vi blanc al cap d'un moment.

Un cop s'obrin les cloïsses tot plegat farà una mica de suquet. Ho deixem fins que el tomàquet s'ha cuit una mica, no ha de quedar sec, ens interessa que hi hagi aquest suquet. Hi posem ara les mongetes cuites.

Agafem una mica de suc, unes quantes mongetes i el grapat de pinyons i ho passem pel túrmix.

Ho tirem dins de la cassola i ho deixem cinc minuts que es faci tot plegat. El suc ens quedarà espesset i boníssim.

Si ho deixeu reposar amb el foc apagat cinc minuts més s'acaba de posar tot a lloc, paciència nois!

dimecres, 25 de gener del 2012

pastís de xocolata i gingebre

UNA TARDA D'HIVERN 

Ve de gust passar una tarda fent pastissos ara que fa fred, engegar el forn i deixar que la cuina s'escalfi i que al cap d'una estona faci una olor irresistible, no?
Prepareu ingredients i sobretot algun estri per mesurar pesos, ja sabeu que és el més important per fer pastissos.
Recepta treta del llibre "500 pasteles" que em va regalar la meva neboda. Els vaig provant mica en mica.







INGREDIENTS:

140 grs. de xocolata negra 70%

85 grs. de mantega

3 ous grans (clares i rovells per separat)

28 grs. de farina

gingebre fresc un tros com d'1 cm quadrat o gingebre mólt

55 grs. de sucre blanc

pols de cacao amarg per guarnir


Escalfem el forn a 160º i engrassem un motlle desmontable circular de 20 cms. i el forrem de paper sulfuritzat.

Posem la xocolata i la mantega dins un bol i el posem dins un pot d'aigua, sense uqe l'aigua ens entri a dins al bany maria i engeguem el foc perquè s'ecalfi l'aigua del pot. Es tracta de desfer la xocolata a mida que l'aigua es vagi escalfant i la xocolata i la mantega agafin temperatura. D'qauesta manera però com que és al bany maria la xocolata no està directament al foc, sinó que s'ha d'anar escalfant només per desfer-se. Quan s'hagi desfet la retirem del foc i la deixem que es refredi una mica.

Ara preparem els altres ingredients. Necessitem 3 rovells d'ou 28 grs de farina i el gingebre ratllat ben petit.

Bateu també en un recipient les clares a punt de neu. Si teniu un turmix o un robot de cuina tindreu una eina per poder-ho fer. Un cop ja estan espumoses hi afegiu cullerada a cullerada els 55 grs. de sucre sense deixar de remenar.Un cop a punt  reserveu-les per després.

Ara ja tindrem la xocolata refredada. Afegiu els rovells i remeneu bé. Afegiu la farina des d'un colador. Hem de fer com una pluja de farina a sobre del bol i anar remenant, d'aquesta manera no se'ns faran grumolls. Finalment hi afegiu el gingebre ratllat.

En aquest moment incorporem a aquest bol les clares a punt de neu. Ho remenem com si emboliquessim, amb molta delicadesa per impedir que les clares es desinflin.

Ho tirem dins el motlle i ho posem al forn 25 minuts fins que ho trobem més o menys ferm al tacte però tou de dins.

El traiem del forn i el deixem refredar. Quan estigui fred el desenmotllem i li tirem per sobre el cacao en pols i també li podeu tirar sucre glass. Si hi poseu posavasos a sobre anireu fent formes quan tireu la pols per sobre, els canvieu de lloc i amb l'altre color quedaran altres formes. Mireu la fotografia.

Mmmmmm! Boníssima la combinació de xocolata i gingebre!

diumenge, 22 de gener del 2012

wok de mongeta tendra

NO SIGUEM LLEPAFILS

Precisament si no voleu trobar fils a la mongeta perona el que heu de fer és treure'ls abans amb un pela-patates. Passeu l'estri per cada costat de la mongeta i veureu com s'emporta els fils.
Ara ja no teniu excusa per no menjar mongetes nens. Va que les prepararem d'una forma moderna i una mica al dente que encara estan més gustoses. Si pot ser cuineu-les abans que portin dues setmanes a la nevera, ja seria un miracle que fossin gustoses després de passar quinze dies allà oblidades!!










INGREDIENTS:

1/2 quilo de mongeta tendra

2 cebes tendres

1 manat d'alls tendres

1 all

salsa de soja dolça

gingebre mólt o curry i si no en teniu pebre negre.


Després de rentar-la bé triem la mongeta. Traieu la punta de dalt i de baix i passeu el pela-patates per cada costat per endur-se'n els fils.

La poseu a bullir uns deu minuts amb aigua amb sal. Si un cop triades les partiu de dalt a baix pel mig, com que seran més primes les tindreu cuites en cinc minuts. Vosaltres mateixos calculeu en quina feina estareu més temps, si tallant-les o bullint-les senceres. Escorrem la mangeta tendra i la guardem per després.

Triem la ceba tendra, li traiem la pell de fora i li tallem la cua. La tallem en quatre trossos, si són petites en dos trossos estarà bé.

Triem els alls tendres, li traiem la pell de fora i la part verda de dalt i la cua fregallosa de baix. Els partim en dos trossos, perquè no siguin tan llargs. Si fossin molt gruixuts els podeu partir per la meitat.

Agafem un wok i el posem al foc ben alt amb un rajet d'oli. Ja sabeu que el foc ideal pel wok és el de flama, però jo ho faig amb la vitro i no passa res.

 En el wok es tracte d'anar posant els ingredients i fer-los voltar pel recipient perquè es vagin fregint. Posem  primer la ceba tendra, la saltegem una mica i després hi posem  la mongeta tendra. Després els alls tendres, després l'all ben trinxat, tres cullerades de soja un polsim de gingebre mólt.

No em digueu que no vé de gust menjar verdureta!

dimecres, 18 de gener del 2012

escudella barrejada

NO TREBALLAR EN VA

Moltes vegades fem caldo i en fem en quantitat per congelar i tenir-ne per més dies.
Doncs bé, el primer dia que fem caldo, en lloc de menjar la carn d'olla podem fer la varietat de l'escudella barrejada. Pot ser un plat únic per sopar. La resta de caldo el gaurdem per una altre dia fer una sopa de fideuets.







INGREDIENTS:

1 olla d'escudella i carn d'olla (vegeu la recepta)

100 grs de cigrons cuits

4 fulles de col, bledes o espinacs (el que us agradi)

un grapat de fideus gruixuts

un grapat d'arròs


Posem el caldo al foc i hi afegim les fulles de col i els fideus i l'arròs.

De l'olla del caldo traiem la patata, la pastanaga, pilota, pollastre, butifarra, orella, conill de vedella tot el que tingueu i ho talleu a trossos petits.

Quan ho tingueu tot fet a trossos petits els poseu dins de l'olla i hi afegiu també els cigrons. Amb 20 minuts en total l'arròs i els fideus ja estaran cuits i l'escudella feta.

diumenge, 15 de gener del 2012

arròs amb verdures

PLAT PEL DIA A DIA

I tant! No us espanteu. Un arròs a la cassola, encara que sigui de verdures, no és complicat i amb una mica d'organització el podeu fer un dia de cada dia amb molt poc temps. Com? Doncs cuineu-lo un diumenge amb temps i abans de posar-hi l'arròs guardeu-ne la meitat per un altre dia i ho congeleu. Un dimarts qualsevol, us emportareu una alegria quan no tingueu res preparat i pugueu treure el tuper, i en mitja hora tenir fet un arròs amb verdures boníssim. 
Com sempre hi podeu posar les verdures que vulgueu a més de les que diu la recepta: mongeta tendra, carbassó, espàrrecs, moniato, coliflor, espinacs, porros...el que tingueu a la nevera. Els alls tendres però li donen un toc especial. 
Proveu l 'arròs amb bacallà i carxofes és espectacular.







INGREDIENTS:

100 grs de pèsols congelats

1 carxofa

1 pastanaga

2 alls tendres

1/2 pebrot vermell

100 grs. de xampinyons

una mica de bròquil

2 tasses d'arròs

oli i sal

pel sofregit:

10 cullerades de tomàquet triturat cru

1 tros petit de pebrot vermell

2 branques de julivert

1/4 de ceba

1 all petit

una mica de sal

Triem la carxofa, primer tallem la cua de la part de baix. Després anem traiem fulla per fulla més o menys fins la meitat fins que veiem que les fulles ja són tendres. Ho sabrem perquè al doblegar-les es parteixen per la part que canvia de color de verd a blanc. Després tallem tota la part de dalt de les fulles que encara són verdes i deixem només el cor. Si us sap greu llençar carxofa no us la menjareu a gust perquè si deixeu trossos que no són tendres us faran mastegall. La tallem en quatre trossos.

Pelem la pastanaga i els alls tendres. Els alls els partim pel mig i la pastanaga també però de llarg i en fem quadradets.

Tallem a trossos  quadrats petits el pabrot vermell.

Rentem els xaminyons i els partim pel mig els que sigui grans.

Tallem el bròquil en ramets petits.

Com més petita sigui la verdura més aviat es courà. Per l'arròs els trossos no poden ser grans.

Preparem ara el sofregit. En un pot batedor hi posem tots els ingredients i els passem pel turmix.

Posem un pot amb aigua abundant al foc per afegir després a la paella.

Posem oli en una paella de fer arròs, just una mica al mig. Amb el foc ben alt hi anem incorporant les verdures segons el que tarda la seva cocció. Primer les carxofes, el bròquil i la pastanaga.

Després d'uns tombs hi podem afegir el pebrot i els xampinyons i al cap d'uns quants tombs més els alls tendres.

Quan la verdura sigui cuita hi afegim el sofregit. Hem de deixar-lo fins que estigui tot d'una peça i no es vegi sucós, el sofregit ha d'estar molt fet perquè així queda més gustós.

En aquest moment és quan podeu retirar-ne la meitat pel tuper per un altre dia. Penseu a posar-hi el doble d'ingredients si voleu que us en quedi.

Quan el sofregit ja està fet hi tirem l'arròs i li donem un parell de voltes que s'escalfi i es barregi amb tot plegat.

Per dues tasses d'arròs hi tirarem 4 cullerots (dels d'escudellar sopa) d'aigua.

Salem ara l'arròs i ho deixem fent-se 10 minuts a foc alt. Quan hagin passat 5 minuts hi poseu els pèsols que no necessiten gaire cocció i si es fregeixen abans queden crus.

Al cap de 10 minuts tanquem el foc i tapem la paella amb una tapadora gran o amb paper d'alumini que quedi ben tancat que no s'escapi el vapor. El deixem 10 minuts més tapat que el mateix vapor l'acaba de coure.

No ens quedarà un arròs caldós.


dimarts, 10 de gener del 2012

entrecot amb puré de moniato a la taronja

CARN SI PERÒ DE MOMENT, LIGHT

Per si encara és massa aviat per menjar un plat guisat de carn us proposo un entrecot fet diferent amb un acompanyament suau. 






INGREDIENTS:

2 entrecots

1 all

herbes aromàtiques (les que tingueu)

pebre negre

2 moniatos

1 taronja

1 cullerada de mantega

oli i sal


Posem un pot al foc amb aigua i sal, just perquè cobreixi els moniatos.

Pelem els moniatos i els tallem a rodanxes i quan l'aigua bulli els posem a dins. Els deixarem bullint fins que quedin tous.

Agafem un pot petit i hi posem una cullerada de mantega i la pela de mitja taronja, només la pell de la part de color taronja, la part blanca és amargant i dona mal gust. Va bé pelar-la amb un pelador de patates, la pell surt molt prima així. Posem el pot al foc però a foc molt suau. La mantega s'ha d'escalfar i agafar el gust de la taronja, no s'ha de coure res, només agafar temperatura.

Agafem els entrecots, millor si són sense ós i els hi fem uns talls molt superficials, en diagonal, primer en un sentit i després en l'altre. Al final ens quedaran uns rombes marcats.

Agafem una fusta de tallar i a sobre hi posem un raig d'oli, sal, pebre, les herbes aromàtiques i l'all trinxat. Encara no teniu l'estri per fer-ho?? Un cop posat tot sobre la fusta ho remenem amb una cullera de fusta perquè quedi tot ben repartit. Hi refreguem els entrecots per sobre de manera que s'impregnin de tots aquests gustos.

Quan els moniatos estan tous els traiem del foc i els escorrem. No passa res si hi queda una mica d'aigua. Els barregem amb la mantega de taronja, sense posar-hi les pells i hi posem pell de taronja ratllada per sobre, de la mitja que encara teniem. Aixafem els moniatos fins a fer-ne puré amb una forquilla mateix.

Fem els entrecots a la planxa, no cal posar-hi oli, els feu al vostre gust, si us agraden més fets o menys.

Els serviu acompanyats del puré de moniato. Es-pec-ta-cu-là! Com deia aquell.

dissabte, 7 de gener del 2012

amanida de crèixens i taronja

DESENGRASSEM SI US PLAU!

Després d'aquests dinars tan quantiosos i a rebossar de greix potser que ho compensem una mica, no?
Jo crec que la cera de les orelles ja no és cera sino greix que em va sortint! Sort que de Nadal només n'hi ha un a l'any sinó no ho resistiriem. Reconec que amb els anys cada cop em costen més de digerir aquests plats. Recordeu però que l'any passat us parlava de les propietats de la papaia i la pinya per ajudar a digerir després d'aquesta mena d'àpats.
Doncs per sopar posem-hi una amanida lleugereta. Proveu els crèixens que son molt tendres i aporten una textura diferent a les amanides. Aquesta combinació la fa una amanida molt original.







 INGREDIENTS:

1 taronja

1/2 bossa de crèixens (canónigos en castellà)

2 talls de pernil serrà tallat prim

15 avellanes

vinagreta de taronja:

1 cullerada de mel

4 cullerades d'oli de girasol

1 cullerada de vinagre de mòdena

el suc d'una taronja (és la mateixa d'abans)

estragó


Posem en una plàtera els crèixens i a sobre hi posem els talls de pernil tallats a trossos.

Pelem la taronja de manera que ens quedi només la part taronja, que no ens quedi gens de pell blanca. Veureu que ens queden els grills al descobert, per tant tallem per la paret de cada grill de manera que anem traient els grills ja pelats, mireu-los a la foto.

Posem tots els ingredients per la vinagreta i els batem, aprofiteu la carcassa que us ha quedat de la taronja per treure'n el suc, i si peleu la taronja sobre un plat podreu aprofitar fins a la última gota, que no estem per llençar res.

Finalment tireu la vinegreta per sobre de l'amanida i decoreu-ho amb les avellanes pelades.

dimarts, 3 de gener del 2012

macarrons amb bledes

UN ALTRE SOPAR LLEUGER

No hi ha res més lleuger que les bledes. D'acord, d'acord ja us sento, no us agraden, no? Però i si les disfrassem una mica? I si hi posem pasta entremig que no es veurà tan verd?
Us adverteixo que jo soc una fan de la verdura bullida amb patates... però d'això ja en parlarem un altre dia, per molt trist que us sembli. Hem de ser conscients que és el plat nacional català, a totes les cases es fa verdura bullida amb patates.
Avui però farem uns macarrons amb cosa verda, ja ho veureu com no és tan greu.
Dedicada a la meva amiga Montse de Roquetes, un petó a la comarca del Baix Ebre.









INGREDIENTS:

1 manat de bledes, més o menys 1/2 quilo

150 grs de macarrons

1 gra d'all

1 brick de crema de llet

oli i sal


Posem una olla al foc amb aigua abundant i sal. Quan l'aigua bulli hi tirem els macarrons i els fem el temps que digui l'envàs.

Mentrestant esbandim les bledes d'una en una perquè tenen molta terra. Les posem sobre una fusta de tallar i les tallem a tires primes, només la part verda.

En una cassola gran hi posem un raig d'oli just que tapi el fons i hi posem les bledes a tires i les anem remenant, que es facin totes, no només les que queden a sota.

Quan les veiem totes ben toves i que s'han begut el seu propi suc, hi posem un all ben trinxat. Hi han aparells per trinxar-los que són molt,mot pràctics a la cuina. El podeu veure al costat amb els consells.

Un cop l'all està ben passat hi posem el brick de crema de llet i ho remenem dos minuts tot plegat.

Escorrem els macarrons i els afegim a la cassola de les bledes.



diumenge, 1 de gener del 2012

tonyina amb ceba al vi negre

SOPAR LLEUGER

Hem passat dies de dinars abundants i pesats. Doncs preparem uns sopars més aviat lleugers. Una amanideta i un peix a la planxa. Un tall de tonyina ben fet, tomba i tomba, cuit el temps just perquè no estigui massa ressec.
Per acompanyar la tonyina us proposo una ceba al vi, molt fàcil de fer. La ceba casa perfectament amb la tonyina i sense capellà ni res!








INGREDIENTS:

2 talls de tonyina

2 cebes mitjanes

oli

1 tasseta de vi negre

sal i sucre


Primer pelem les cebes i les tallem rodanxes primes. Posem una paella al foc amb una mica d'oli, amb foc mig. Hi posem les cebes amb una mica de sal i sucre i les tapem perquè es vagin estovant.

Quan les veiem ja toves hi posem la tasseta de vi negre i apugem una mica el foc. Esperem que el vi sigui absorbit i apaguem el foc.

Mentre posem una planxa al foc amb el foc ben alt. Quan la planxa estigui ben calenta hi posem un rajolí d'oli i els talls de tonyina i els salem una mica sobre mateix de la planxa. Esperem dos minuts i  tombem els talls de l'altre costat dos minuts més. Si els talls fossin més gruixuts els haureu de deixar una mica més i si no us agrada gens la carn més aviat crua també.